Mladí z košickej arcidiecézy sa dnes stretli so svojím arcibiskupom

14.04.2012 Prešov

Prešov 14. apríla (TASR) – Slávnostnou svätou omšou v Konkatedrále sv. Mikuláša, ktorú celebroval košický arcibiskup Bernard Bober, sa dnes v Prešove začalo Arcidiecézne stretnutie mládeže. Na podujatie s arcibiskupom pricestovalo približne 1300 mladých ľudí z celého východného Slovenska.
História týchto stretnutí, ktoré sa začali ešte na pôde košickej diecézy, siaha do roku 1995. Bober pre TASR uviedol, že stretnutia sa v posledných rokoch konajú vždy v sobotu po Veľkej noci. Tvrdí, že posolstvo o tom, aby sme sa radovali, má pre veriacich a hlavne pre mladých nesmierny význam.
Podľa arcibiskupa je dôležité vidieť mládež, ako sa raduje, lebo je plná nádeje, očakávaní od života, ale rovnako je potrebné ju usmerňovať, pretože radosti nie sú rovnaké, môžu byť plytké a niekedy aj škodlivé.
"Ja si myslím, že všetci, ktorí dnes prišli do Prešova, nájdu práve to zrnko pre radosť. Hlavne, aby sa do ich života nedostal pesimizmus a hriech, pretože toto je najväčšie ohrozenie dnešného mladého a v podstate každého človeka," zdôraznil Bober.
Účastníci sa po omši presunuli do priestorov športovej haly na Baštovej ulici, kde program pokračoval prezentáciou jednotlivých dekanátov.
"Zámerom týchto stretnutí je vytvoriť priestor na to, aby sa mladí stretli so svojím biskupom, aby videl, že má okolo seba ľudí, o ktorých sa môže oprieť. Rovnako je to príležitosť na neformálny dialóg," povedala členka organizačného výboru Stanislava Vavreková.
Organizátori pripravili aj talkshow, počas ktorej arcibiskup odpovedal na otázky účastníkov. Tie mohli záujemcovia položiť v rámci Fóra mladých, ale i prostredníctvom elektronickej pošty.
"Týkajú sa života arcibiskupa, bežných vecí, ale i zvláštností. Prišli napríklad otázky, koľko hodín denne spí, ktorý biskup je jeho najväčší kamoš alebo ako by sa zachoval v nejakej konkrétnej situácii v mladosti, proste rôzne otázky na telo," vysvetlila Vavreková. Dodala, že množstvo otázok je zameraných aj na vážne spoločenské témy ako napríklad interrupcie či eutanázia.
Podujatie popoludní pokračuje workshopmi a prednáškami na rôzne témy, okrem toho sa uskutoční hodinový koncert hudobnej skupiny S2GBand.
 

Vyberte región